★★★★★

Kun 5 stjernede anmeldelser

Trænedbrydende svampe og insekter

Svampe og insekter

Når fugten i bygningen bliver for høj, så kan der være risiko for vækst af trænedbrydende svampe eller angreb af insekter i konstruktionerne. Trænedbrydende svampe- og insekter har i modsætning til skimmelsvamp en konsekvens for træets bæreevne og struktur, så det kan være fatalt, hvis der er store områder med fugt som ligger i det skjulte.
Når man skal vurdere om træet er angrebet af svampe eller insekter, så bliver man nødt til at tage prøver og sende dem til laboratoriet. Laboratoriet vil da lave en analyse og man får da en analyserapport med arter. I den forbindelse er det en god idé at få udarbejdet en rapport om skadesårsager, tegn på svækkelser og udbedringsløsninger og dette kan vi i Grønborg Bygningsinspektion bidrage med. Det er heller ikke helt uvæsentligt i forhold til forsikringen, da en husforsikring typisk dækker svampeskader, hvis de er påviselige.

Når der er svampeangreb og angreb af insekter i en konstruktion

Så er der typisk også andre følgeskader samtidigt, som skal håndteres. Der er typisk også angreb af skimmelsvampe og bakterier, da fugtniveauet er så højt. Alt efter hvor skaderne er lokaliseret i bygningen kan dette have konsekvenser for beboernes eller de ansattes helbred.
Når man skal lave en handlingsplan for udbedring af skader, så kan dette f.eks. være i form af nedskæring af trækonstruktioner, hvis disse er så svækkede, at de ikke står til at redde. Den ægte hussvamp kan vokse på en måde, så den ikke nødvendigvis behøver fugt på vækststedet for at vokse, den sende bare lange mycelier ud efter væske. Det kan være lidt svært at omfangsbestemme et sådant angreb, medmindre man finder hele svampen. Det er vigtigt at fjerne hele svampen for at få bugt med angrebet. Ægte hussvamp er en af de frygtede svampe, da den kan vokse op til 5 cm om dagen og så er den meget ødelæggende og svækkende for konstruktionerne.